Teljes körű lakás felújítás

Teljes körű lakás felújítás

Nemrégiben elhatároztam, hogyha kicsi is a lakás legalább komfortossá teszem. Mivel egy családi ház felső részében van elszeparálva egy külön lakrész, ezért nem csak a belső átalakítás jöhetett szóba, hanem különböző külső praktikus átalakításokat is megejtettünk. Mivel nem csak én, hanem a ház tulaja – egyben az alsó szomszéd – is környezettudatos, ezért egyértelmű volt, hogy napelem rendszerre cseréljük az elektromos energiát.

Azt hinné az ember, hogy ez egy bonyolult munkafolyamat, de azon kívül, hogy megfelelő mennyiségű utánajárást igényel, semmi egyéb feladat nem volt vele. Szerencsénk volt, mert sikerült szerintem az ország legjobb napelemmel foglalkozó cégét megtalálni, akik teljes körű szolgáltatást biztosítanak. Ez annyit jelent, hogy nem csak a napelem beszerzését intézi, hanem a kiszállítást és az installálást is. Ez azért is jó, mert nem kellett mélyebben beleásni magunkat a technológia megismerésébe, viszont nem is kellett felderítenünk olyan szakembert, aki ért ehhez. Ennek meg azért örültünk rettenetesen, mert Magyarországon jelenleg nem sok olyan szakembert lehet találni, akik hivatásszerűen foglalkoznak ezzel, félig hozzá nem értő embereket meg nem szívesen bíztunk volna meg ilyen komoly feladatra.

A napelem installálása egyébként egészen gyorsan meg volt, így koncentrálhattam ezt követően a belső, látványosabb átalakításokra is. Kitaláltam, hogy amikor már egyedül felelek az általam bérelt/vásárolt lakásért és annak külleméért, akkor csak és kizárólag egyedi építésű bútorokat szerzek be. Ennek ugyan meg van az ára, de van akkora szépérzékem, hogy ezt az árat hajlandó legyek megfizetni. Már csak megfelelő embert kellett találni erre a feladatra. Éppen akkor tudtam meg, hogy a barátnőm testvére magánvállalkozásba kezdett, és egészen pontosan ilyen egyedi igényeket kielégítő bútorok tervezésével és elkészítésével foglalkozott. Hamar megkerestem az egyik közösségi oldal segítségével, és személyes találkozót kértem tőle az igények felmérése okán. A srác hamar ki is jött, elmeséltem neki az elképzeléseimet, így nagyjából fel tudta vázolni, hogy hova milyen bútort képzelt el. Nem sokkal később átküldte az elkészített terveket és a kikalkulált árajánlatot is. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a bútorok ára már szinte megközelítette a napelemes rendszerre való áttérés árát. Ez egyébként nyilván lehetett volna olcsóbb mutatvány is, de úgy voltam vele, hogy ha már napelembe befektetek, akkor biztosan nem csak hónapokra akarok ott lakni, hanem évekre előre tervezhetek, így pedig megéri a minőségi munkába befektetni.

Valamint szerencsére volt annyi sütnivalóm, hogy a tulajjal megegyeztem, hogy a napelem felének a költségeit én állom, és abban az esetben, ha időarányosan előbb mondom fel az albérletet, akkor azt a részét visszafizeti számomra. Az egyedi bútorokat pedig lehetséges mozgatni, így egy esetleges költözés során biztosan nem válnék meg tőlük, mert igaz, hogy nem feltétlenül illene az új lakásba, de még mindig jobban megéri ezeket átalakítani, mint újabb, de rosszabb minőségűekbe befektetni.

Szerintetek is merész vállalkozás volt ez részemről, vagy esetleg a helyemben Ti is így cselekedtetek volna?