Bútorfelújítás zöld szemlélettel

Bútorfelújítás zöld szemlélettel

napelem rendszer családi házraAz egész lakás felújításánál sokszor szóba jön a bútorok lecserélése is. Nálunk otthon, nagyon régi a berendezés, sok bútordarab már 30 éves is lehet. Elgondolkoztam azonban, hogy az összes lecserélése helyett, érdemes lehet inkább felújítani őket. Rengeteg előtte-utána képet lehet látni az interneten, igényesesen átalakított bútorokról. A végeredmény alapján, néha szinte felismerhetetlen az eredeti.

A vásárlás helyett, a bútorfelújításon azért is gondolkoztam el, mert napelem rendszer telepítését is tervezzük a házra, így most annak a költségeire kell koncentrálni. Egy napelem rendszer családi házra, komoly beruházást jelent, de hosszú távon, megtérülő pénzügyi befektetést is egyben. Mint minden, magasabb értékű befektetést, ezt is nagyon alaposan át kell gondolni. Rengeteg mindennek utána lehet nézni a neten, a napelemekkel kapcsolatban, de személyes segítséget is kérhetünk. A cég ugyanis, amit linkeltem is, mindig egy helyszíni felméréssel kezdi a munkát.

Magyarországon területén belül, nincsenek nagy eltérések a napelemes rendszerek működési hatékonyságában, a klimatikus szempontokat figyelembe véve. Maga a családi ház, amire a napelemek kerülnek, viszont nem mindegy, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A háztető mérete, tájolása, illetve a házat körülvevő árnyokoló elemek mind befolyásolják, egy napelem rendszer működését. A helyszíni felmérés, tehát elengedhetetlen. Ennek során felmérik, hogy milyen szerkezetű rendszert lehetne kiépíteni. A napelem rendszer mérete, illetve a családi ház áramfogyasztása is közrejátszik, a konstrukció megtérülési idejében. Egy jól megtervezett beruházás, azonban könnyen megtérülő lehet.

Hosszú távon kell gondolkodni, de majd nagyon kényelmes lesz, ha a villanyszámla költségei lecsökkennek. Egy ilyen átalakítás hozzájárul a ház környezetbarát energiaellátásához is. A bútoroknál is vannak hasonló szempontok. Egy átalakítás jobban illeszkedik a zöld felfogásba, mintha mindenből újat vennénk. El is kezdtem beszerezni a szerszámokat, amik a bútorok felújításához szükségesek. Ezek jók lesznek később is, akármit kell barkácsolni a ház körül.

A napelemeknek viszont részletesebben is utána néztem, ez mégis egy nagyobb pénzügyi befektetés, amit sokszor át kell gondolni. Rengeteg alkatrész kerül beépítésre egy ilyen napelem rendszerbe. Fontos, hogy minden a lehető legjobb minőségű legyen, hogy hosszútávon hatékonyan működhessen az egész rendszer. Ami az élettartamát illeti, már 40-50 évvel is számolhatunk. Ilyen hosszú idő alatt, persze rendszeres ellenőrzés és karbantartás szükséges. Ha kiváló minőségű elemekből épül fel a rendszer, akkor viszont nagyon kevés odafigyeléssel is, minden rendben tartható.

A napelem rendszer, a napból érkező fényenergiát alakítja elektromos árammá. A napelemek egyenáramot termelnek, ezt alakítja át az inverter, felhasználható váltóárammá. Az inverter, tehát rendkívül fontos része a rendszernek, mondhatjuk, hogy a szíve. Az áram átalakításán kívül biztonsági szerepe is van, illetve a hálózatban előforduló feszültség ingadozásokat is képes korrigálni.

Ha bele kezdünk a napelemes beruházásba, a következő lépésekkel kell számolni: először a szakemberek felmérik a házat és környezetét, majd az eredményeknek megfelelően terveznek és ajánlatot tesznek. Ha elfogadjuk, akkor jöhet is a telepítés, amit akár fél nap alatt is megoldanak, így nem okoz sok kényelmetlenséget. Ekkor még viszont, nem üzemel a rendszerünk, a hálózatra is rá kell kötni.

A beruházás megtérülését, ugyanis az garantálja, hogy az adott pillanatban feleslegesen megtermelt áramot visszatápláljuk a hálózatra. Ez elszámolásra kerül a szolgáltató részéről. Oda-vissza mérő villanyórát is be kell építeni.

Végig gondoltam és a bútorok felújításánál is hasonló lépések szükségesek. Fel kell mérni, hogy megéri e befektetni, egy régi bútordarabba, mennyibe fog kerülni az átalakítása, illetve mennyiért kaphatnánk helyette, megfelelő új darabot. Ha az átalakítás mellett döntünk, akkor már tervezhetünk konkrét anyagokkal, szükséges felszerelésekkel.

A napelemes rendszereknél figyelembe vehetjük, hogy később bővíthető is lehet. Ha lesz egy nagyobb áramfogyasztó gépünk, megérheti újabb napelemek felszerelése is.