A fejlődés fontos része egy vállalatnak

A fejlődés fontos része egy vállalatnak

Lassan már nem is nevezném kicsinek a céget, amit a nővéremmel ketten indítottunk. A sajtó már régen felkapott minket, hiszen helyiek vagyunk és egyediek, és azóta csak folyamatosan bővítjük a gyárunkat, mert egyre több megrendelésünk érkezik. Mivel hogy egyedi bútorokat gyártó gyárunk van. A dolog úgy néz ki, hogy a nővérem formatervezést tanult, én meg belsőépítész vagyok és valahogy mindketten mindig is arra vágytunk, hogy saját magunk főnökei legyünk. Persze, azért az ügyfél kívánságaira oda kell figyelnünk, ennek ellenére. Tehát van egy gyárunk, ahol egyedi bútorokat gyártunk: vannak, amelyekből többet is elkészítenek az embereink a gyárban és különböző helyeken árusítjuk, de nagyon sokszor van olyan, hogy új lakástulajdonosok elhívnak magukhoz, a berendezetlen házukba, megbeszéljük az elképzeléseiket, aztán az alapján teljesen egyéni dolgokat tervezünk számukra, és el is készítjük. Imádjuk ezt csinálni, és imádjuk, hogy egy rettenetesen jó csapat van a hátunk mögött, akik mindent beletesznek a munkába és a lehető legjobb minőségben készítik el a terveinket a megrendelőknek. A munkafolyamat során azonban mi is, és a munkásaink is nagyon sokat utazunk országszerte: mi a kezdeti lépésnél látogatunk el a házba, ahova a terveket készítjük. Az asztalosok pedig a végső stádiumban, amikor egy teherautó után furikázva, gyakran négyen, vagy ötön is mennek, becipelik a házba az új bútorokat, bizonyos esetekben pedig még ott helyben fejezik be a munkálatot, mert úgy igényli az adott bútordarab tervezése (ez is része a szolgáltatásnak).

Mindemellett a gyárunk vidéken van, a legközelebbi település is öt kilométerre van, szóval nagyon sokat autózgatunk mi is, és a munkásaink is. Amikor ez nagyobb összeghez sikerült jutnunk, eldöntöttük, hogy céges autókat fogunk szerezni, hogy sem mi, sem a munkások ne kelljen a saját autóinkat nem magán célra használnunk.  Csak azt nem tudtuk, hogy hogyan csináljuk, hogy a legjobban kijöjjünk a dologból és fogalmunk sincs, hogy milyen autókra van pontosan szükségünk.

Amikor a nővérem férje meghallotta a problémánkat, egy nagyon érdekes dolgot ajánlott, amivel ő is nemrég találkozott. Egy ismerősétől hallott a tartós bérlet lehetőségéről. Így, csupaszon a kifejezés semmit nem árult el számunkra, de azt mondta, hogy ő sem ásta még jobban bele magát, csak annyit tud, hogy olcsó pénzért tudsz olyan autókat bérelni, amilyeneket szeretnél. Jól is hangzott, meg nem is, hiszen azt sem tudtuk, hogy milyen autókat szeretnénk.

Este eldöntöttem, hogy utána olvasok a dolognak, mert furdalta az oldalamat a kíváncsiság, és mert nem akartam úgy más megoldáshoz folyamodni, amíg valóban meg nem ismertem ezt a lehetőséget és el nem döntöttem, hogy megéri-e vagy sem számunkra. Rég ültem ennyit a számítógép előtt, úgy, hogy nem dolgoztam. Már rendesen be volt görbülve a hátam, addig olvasgattam a dolgon után és hasonlítgattam a különböző cégek kínálatát. Másnap megkértem a sógoromat, hogy kérdezze meg az ismerősét, hogy ők melyik céggel működnek együtt és hogy mennyire vannak megelégedve velük. Nagyon hamar jött is a válasz, csupa pozitívummal ecsetelte az illető az általuk választott céget, szóval egyre inkább elkezdtem szimpatizálni velük.

Egyébként, még le sem írtam, hogy mit jelent a tartós bérlet fogalma és hogy mi jár még vele. Odáig már eljutottunk, hogy autóbérlésről van szó. A dolog azért olcsóbb, mint a lízing vagy a kölcsön, mert a cég a bérlés végén eladja az autót, ami azt jelenti, hogy valaki más kifizeti helyetted a kocsi értékének harmadát. Egyébként pedig kétszeresen ÁFA mentes a dolog: te (akár az ők segítségükkel) kiválasztod az autót, amit szeretnél, ők megveszik és utána visszaigényelik az autó ÁFÁ-ját. Valamint magának a bérleti díjnak az ÁFÁ-ja is levonható, így a kocsi használata is olcsóbb, nem csak maga az ára.

Ez a cég, akit az ismerős ajánlott, azért is tetszett nagyon, mert élettartam garanciát vállalnak a bérelt autókra, ami annyit jelent, hogy viszont biztosítják a szolgáltatásaikat, tehát ha ők pórul járnak valamilyen formában, én akkor is a szerződés végéig használhatom az autómat.

A nővérem épp benne volt egy külön projektben, úgyhogy teljesen rám bízta ennek az ügynek az intézését, én pedig el is mentem találkozni egy flottakezelővel ettől a cégtől. Sikerült kiegyeznünk a dolgokban: először csak két autót bérlünk, egyet magunknak és egyet a helyszínelő csapatnak, később majd bérlünk még többet, hogy a távolabb lakóknak könnyebb legyen bejárni, a könyvelőnknek pedig ügyeket intézni a városban. A flottakezelő egyébként segített kiválasztani a megfelelő autókat, az alapján, hogy elmeséltem neki, hogy milyen célból van szükségünk rájuk.

A tartós bérleten túl egy másik lehetőségre is szerződést kötöttünk: ez a flottakezelés. Ez annyit jelent, hogy a flottakezelő átvállal mindenféle hercehurcát, ami az autókkal járna nekünk. Ez külön boldogság volt számomra, mert tudtam, hogy senki nem ért különösképpen az autók ügyeihez a cégnél, és ha még lenne is valaki, valószínűleg kisebb gondja is nagyobb lenne a saját munkakörén belül, mint az autókkal foglalkozás.

Így tehát ő intézi az autók biztosításait és adóit. Ő viszi el tőlünk és hozza is vissza kötelező szervizekre, melynek az ára garantált. Ha valami gond akad az autókkal (de remélem azért még egy ideig ilyesmi nem fog előfordulni), és ez a gond huszonnégy óránál többet igényel, hogy megjavítsák nekünk, akkor a hibás kocsi helyébe kapunk egy csereautót. Ráadásul ilyen hirtelen beállt baj esetén a nap bármely órájában hívhatjuk őket, mert mindig készen állnak a segítségre.

Amikor haza mentem és a nővéremnek elmeséltem a dolgokat, nagyon meg volt elégedve. Szerencsére már ő is túlesett a magánprojektjén, így volt ideje bővebben meghallgatni és megérteni a tartós bérlet és a flottakezelés mibenlétét. Gondolom a sógorom is örülni fog, hogyha megmagyarázza neki és akkor végre ő is érteni fogja, hogy miről van szó. Habár őt, mint ügyvédet, ez kevésbé érinti, de attól kíváncsi még lehet.

Néhány héten belül megvolt mind a két autónk, mindenféle szempontból tökéletesen készen állva arra, hogy elkezdhessük használni őket. Még csak egy pár napja használjuk őket, de bízunk benne, hogy ez egy hosszú és gyümölcsöző együttműködés kezdete.