A bútorok esetében sem mindegy a fűtési rendszer

A bútorok esetében sem mindegy a fűtési rendszer

Sokan felismerik az egyedi, kis műhelyben, kézzel készített bútorok értékét, és nem is sajnálják a pénzt egy vagy két különlegesebb darabra, ami a nappalijuk dísze lehet. Ma már divat lett kézzel készített tárgyakat, főleg bútorokat venni, de sokan nem tudják, hogy is kellene azokat a bútorokat ápolni.

Most nem is a bútorápolóra gondolok konkrétan, hanem hogy milyen fontos a bútor elhelyezése, és nem csak dekorációs szempontból. Ezek az egyedi bútorok gyakran fából készültek, ami érzékeny anyag tud lenni. Már az is sokat számít, hogy egyáltalán hová tesszük azt a darabot, ugyanis a nedvesség, a nagy meleg megrongálhatja a fát.

Kevesen gondolnak bele, hogy mekkora kárt okozhat a központi fűtés is. Ha egy bútor éppen a radiátor előtt van, akkor télen gyakorlatilag folyamatosan extrém melegnek van kitéve, amitől egyrészt a fa kiszárad, elvesztheti alakját, másrészt a ragasztó is meggyengülhet benne.

Ha több fa bútorunk van, jó ötlet váltani a központi fűtésről és a radiátorokról, és inkább elektromos fűtési rendszerekben gondolkozni. Ezeknek több előnye van, egyrészt környezetkímélőek, nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől, mint a gázzal való fűtés esetében, nem kell folyton ellenőriztetni. Valamint egészségesebbek is, mivel a radiátorok a levegőt fűtik, és ezzel együtt a levegőben lévő port és allergéneket keringetik, amik így bejutnak a légzőszerveinkbe. Viszont az elektromos fűtési rendszerek nem a levegőt melegítik, hanem minket, mivel sugározzák a hőt, és nem használják a levegőt közvetítő közegként.

Ami pedig a bútorok szempontjából is előnyös tulajdonság, hogy nem csak egy pontból sugároznak, mint a radiátorok, hanem mivel ezeket a rendszereket vagy végig a padlóba, mennyezetbe vagy falakba telepítik, így egyenletes hőelosztást biztosítanak, a szoba minden pontján egyformán meleg lesz. Ez persze nekünk is sokkal kellemesebb hőérzetet biztosít, de így egy bútorunk sem lesz kitéve extrém melegnek egy hősugárzó mellett.

Ez a korszerű padló, plafon és falfűtés rendszer már kedvező áron is elérhető, nem kell vagyonokat költenünk a telepítésére, sőt, ez akár olcsóbb is lehet, mint a gáz fűtéses rendszereknél. Ha nemcsak a bútoraid szépsége, hanem a praktikusság és fenntarthatóság is érdekel, érdemes áttérni elektromos fűtési rendszerekre.